Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse

I forbindelse med omlegging av nettsidene til Forskningsrådet, vil det ikke være mulig å opprette nye søknader i perioden 5. april til 15. mai. Allerede opprettede søknader kan likevel sendes inn i den aktuelle perioden og Mitt nettsted fungerer ellers som normalt. Hvis din bedrift planlegger å sende inn en søknad i løpet av april/begynnelsen av mai, må du derfor opprette denne før 5. april.

Forside > Prosjekteksempler > Reiseliv og turisme > ReiselivSørlandsbadet
Reiseliv og turisme

Unikt badeanlegg i Sørlandsbadet

Kunstig øy som tåler røffe naturkrefter.

Gjennom SkatteFUNN har Sørlandsbadet klart å kombinere en kunstig øy knyttet til landbasert bassengområde, med tekniske installasjoner som tåler saltvann, bølger og vind. Vannbehandlingen skjer via det landbaserte anlegget, og gjennom UV-lys.

Da prosjektet startet var det et nybrottsarbeid som skulle gjennomføres, og en rekke nye metoder og teknikker til denne typen bygg ble testet ut i forbindelse med prosjektet. Problemstillingene i prosjektet var knyttet til design og selve konstruksjonen av øya, slik at den skulle tåle røffe naturkrefter. Til da fantes det mange og gjennomprøvde bygge- og driftsmetoder for enten inne- eller uteanlegg, men ingen som kombinerte de to.

Problemstillingene i prosjektet var knyttet til design og selve konstruksjonen av øya, slik at den skulle tåle røffe naturkrefter.

Integreringen av øyanlegget med det landbaserte badeanlegget krevde nytenkning fordi utebassenget skulle renses i forbindelse med det landbaserte inneanlegget. Ulik påvirkning på inne- og uteanlegg (blant annet solstråling og naturlig forurensing som regn og saltvann) måtte løses gjennom prosjektet.

Sørlandsbadet AS har opplevd en økning i antall besøkende etter at de utviklet et unikt, kombinert innendørs- og utendørs badeanlegg gjennom SkatteFUNN. Bilde: sorlandsbadet.no.

UV-bestrålingen av utendørsvannet ser ut til å gi gode resultater, og konstruksjonen tåler så langt naturkreftene godt.
Eksempelbilde Dette er et eksempelbilde for å se hva som skjer. – Vi har fått en veldig positiv utvikling på besøket etter at øyen ble etablert, sier Børge Sundnes, som har vært ansvarlig for SkatteFUNN-prosjektet fra Sørlandsbadets side.

Sørlandsbadet

Bedriften jobber videre med å utvikle attraksjonen, slik at foreldrene kan sitte delvis innendørs mens barna leker i badeanlegget.

Godkjenningsperiode: 2009-2012
Samarbeidspartnere: Asplan Viak

Publisert: 24.06.2013