Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse

I forbindelse med omlegging av nettsidene til Forskningsrådet, vil det ikke være mulig å opprette nye søknader i perioden 5. april til 15. mai. Allerede opprettede søknader kan likevel sendes inn i den aktuelle perioden og Mitt nettsted fungerer ellers som normalt. Hvis din bedrift planlegger å sende inn en søknad i løpet av april/begynnelsen av mai, må du derfor opprette denne før 5. april.

Forside > Prosjekteksempler > Jordbruk og mat > Jordbruk og mat Selmer utvikling AS Løk
Jordbruk og mat

Skall, skall ikke: Her skal alle med

Selmer Utvikling AS sørger for maksimal utnyttelse av løken.

Toten-bedriften Selmer Utvikling AS er en liten nykommer i SkatteFUNN. Formålet er å videreforedle annensorteringsvarer fra grønnsaker og poteter, hovedsakelig med vekt på løk. Det vil si å nyttiggjøre råstoff som ofte blir kastet. Bedriften har tre ansatte.

Fra avfall til salgbare produkter
- Løkavfall er kostbart å destruere, sier daglig leder i Selmer Utvikling AS, Thor Selmer Hansen. Som første grønnsakprodusent vil vi forsøke å lage salgbare produkter av løkskrell.

Dersom bedriften kan forvandle avfall til ressurs i produksjonen, får de en høyere utnyttelse av råvaren og mindre produksjonsavfall. Bedriften får bedre lønnsomhet. Samtidig blir miljøpåvirkningene redusert som følge av at behov for kostbar destruksjon og/eller deponering bortfaller. I tillegg hindres spredning av farlige planteskadegjørere.

Selmer Utvikling AS satser friskt på å utvikle produkter av utsortert løk i forhold til aktuelle forbrukerpakninger. Dette innebærer blant annet å benytte løk som har fått slag og skader i skallet, eller har en størrelse ut over det som er standard. Utviklingsarbeidet har pågått siden 2012, og foreløpig har diverse nye løksupper, løkkompotter, løkchutneyer og løkmarmelade sett dagens lys.

I arbeidet har kokker og andre eksperter innen næringsmiddelfagene bidratt med utvikling av nye resepter. Smak, konsistens, farge og holdbarhet har vært viktige faktorer. Nofima er viktig samarbeidspartner for utvikling av metoder, teknologi, anvendelser og smaker.

Hele løken kommer til nytte i dette SkatteFUNN-prosjektet. Illustrasjonsfoto: Norges forskningsråd.

Rene smakstilsetninger av løk
Fra skrellesvinnet av løk som nå blir kastet, vil Selmer Utvikling AS utvinne ekstrakter. Ny kunnskap om denne produksjonen må utvikles. Produksjonsmetoden må sikre at produktene skal være frie for kjemisk fremstilte smaksstoffer og uønskede e-stoffer. Disse produktene skal konkurrere med eksisterende smakstilsetninger som i dag finnes i markedet.

Dersom etterspørselen etter Selmer Utvikling AS sine nye produkter blir som forventet og det vil bli aktuelt å utvide til større produksjon, vil bedriften vurdere å ta imot løkskrell også fra andre produsenter.

- I dag bearbeider vi kun vårt eget løkskrell, som alene utgjør ca. 60 – 70 tonn årlig, forklarer Selmer-Hansen. Dersom vi øker til storskalaproduksjon, ser vi for oss at vi kan ta imot betydelige mengder fra andre produsenter.

 

Skrevet av:
Eva Elisabeth Haugen / Forskningsrådet
Publisert: 03.04.2014