Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse

I forbindelse med omlegging av nettsidene til Forskningsrådet, vil det ikke være mulig å opprette nye søknader i perioden 5. april til 15. mai. Allerede opprettede søknader kan likevel sendes inn i den aktuelle perioden og Mitt nettsted fungerer ellers som normalt. Hvis din bedrift planlegger å sende inn en søknad i løpet av april/begynnelsen av mai, må du derfor opprette denne før 5. april.

Forside > Prosjekteksempler > Jordbruk og mat > Jordbruk_Rørosmeieriet
Jordbruk og mat

Satser på unike produkter av råmelk

Rørosmeieriet utvikler og produserer kun økologiske meieriprodukter.

- Rørosmeieriet AS er heløkologisk, hvilket vil si at vi utelukkende produserer økologiske varer, sier meieribestyrer Trond Vilhelm Lund.

Meieriet har fra 2013 hatt støtte fra SkatteFUNN i Forskningsrådet til produktutvikling. Resultatet er en anselig mengde nye økologiske produkter, blant annet yoghurt, søtmelk, syrnet melk med og uten kjernemelk, smør og fløte. I tillegg har de ansatt en person med mastergradsutdanning innen meieriteknologi og produktutvikling, som skal ha spesielt fokus på utvikling av syrnede produkter fremover.

SkatteFUNN-prosjektet hadde varighet ut 2015. - Utvikling tar tid, erkjenner Lund. Ny prosjektsøknad er derfor på trappene.

Tettekultur - Beskyttet Geografisk Betegnelse
Det kontinuerlige utviklingsarbeidet hos Rørosmeieriet inkluderer blant annet deres egen tettekultur (Tjukkmjølk). Tradisjonen med bruk av tettekulturen går langt tilbake i tid, minst til 1850-tallet og trolig så langt som til vikingtiden. Selve opprinnelsen til tettekulturen er omdiskutert, men i følge tradisjonen skal den først ha blitt laget ved å helle melk i en bolle med blader fra tettegrasplanten.

Økologisk Tjukkmelk fra Røros har status som Beskyttet Geografisk Betegnelse, og har vært blant meieriets produkter i over 20 år. Nå utvider de sortimentet med nye varianter av blant annet syrnet melk, både med hensyn til fettinnhold og smak. Nye smaksvarianter av yoghurt er også under utvikling, og flere varianter av smør og ost.

I 2016 ble også Økologisk Skjørost fra Røros-traktene tildelt Beskyttet Geografisk Betegnelse.

Pris for Røros Rømme
Rørosmeieriet ble også tildelt prisen Årets beste meieriprodukt, foredlet - under Det Norske Måltid 2015. Det Norske Måltid kårer de beste mat- og drikkeprodusentene i Norge og er landets viktigste og mest prestisjefylte prisutdeling. Målet er å vise frem bredden i landets matproduksjon og de unike råvarene som blir produsert.

Rørosmeieriet fikk prisen for sin Røros Rømme, og juryen uttalte blant annet dette: "Magisk, perfekt, unikt. Treffer blink med utseende, smak og konsistens. Kvalitet i alle ledd, med utgangspunkt i en ukuelig respekt for råvarens spesielle egenart."

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet.)

Rørosmeieriet går stadig nye veier i sin økologiske produktutvikling. Her er et knippe av deres populære produkter.

Miljøvennlig emballasje
I en helhetlig økologisk drift er også valg av emballasje viktig. Rørosmeieriet søker emballasje med en god miljøprofil, men opplever at mye fremdeles er på utviklingsstadiet eller at det ikke finnes tilstrekkelig informasjon knyttet til miljøprofil (total CO2-regnskap).
I januar 2016 gikk de over til utelukkende å bruke melkekartonger hvor plasten er fossilfri. 

Automatisert produksjon nesten uten folk
 I tillegg til anlegget på Røros, ble det i 2015 tatt i bruk et helt nytt produksjonsanlegg for søtmelk på Tolga. Dette utviklingsprosjektet har også støtte fra SkatteFUNN.

- Arbeidet med utvikling og tilpasning av automatisert produksjon på det nye anlegget har vært vellykket, da det ennå ikke har vært produksjonsstans på anlegget grunnet feil, sier meieribestyrer Trond Vilhelm Lund fornøyd.  

Kun fire personer driver hele dette anlegget med melkemottak, melkebehandling, pakking, lagerstyring, kvalitetskontroll, forebyggende vedlikehold, tilpasning av nye produkt og renhold.

Lund forteller at det lave antall ansatte på Tolga-anlegget tilsier at det meste er automatisert, og at det er færre ansatte nå enn tidligere. Samtidig har kapasiteten økt med 50 prosent, og svinnet er blitt mindre.

- Men det er da noe her som fremdeles gjøres manuelt; påfylling av kork, melkekartonger, ytteremballasje og flytting av melkepaller til lager, legger han til.

Norges fremste økologiske meieri
- Rørosmeieriet startet opp i 2001 i lokalene til TINE, etter at de hadde vedtatt å legge ned sin virksomhet på Røros, foreller Lund. Det var kun fire personer som drev meieriet og som måtte fylle alle roller, og dette var før automatiseringens inntog. Etter mange år med hardt arbeid begynte pilene å peke oppover i 2009.

- Vi kombinerer nå to produksjonstyper parallelt; moderne automatisert produksjon på Tolga, og "industriell håndverksproduksjon" på Røros, med til sammen 27 ansatte. Det er produksjonen på Røros som gjør at vi skiller oss ut fra andre større i bransjen. Relativ manuell produksjon basert på lange tradisjoner gir unike produkter med høy kvalitet.

Dette gjør Rørosmeieriet til Norges fremste økologiske meieri, avslutter Lund.

Skrevet av:
Eva Elisabeth Haugen / Forskningsrådet
Publisert: 15.07.2016