Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse

I forbindelse med omlegging av nettsidene til Forskningsrådet, vil det ikke være mulig å opprette nye søknader i perioden 5. april til 15. mai. Allerede opprettede søknader kan likevel sendes inn i den aktuelle perioden og Mitt nettsted fungerer ellers som normalt. Hvis din bedrift planlegger å sende inn en søknad i løpet av april/begynnelsen av mai, må du derfor opprette denne før 5. april.

Forside > Prosjekteksempler > Metall > Metall Raufoss Technology
Metall

Rasjonell og fleksibel ekstrudering

Raufoss Technology har utviklet en robust og kostnadseffektiv én-stykk ekstruderingsprosess.

Raufoss Technology bruker i dag ekstruderte runde aluminiumprofiler i lange lengder, som utgangspunkt for varmsmiing av kontrollarmer til bil. Ved å integrere fremtakingen av smiemne i produksjonslinjen for kontrollarmer, vil ett prosesstrinn kunne fjernes. Dette vil øke bedriftens konkurransekraft. Produksjonen er rettet mot global bilindustri.

I tett samarbeid med AluPro-N i Trondheim og SINTEF Raufoss Manufacturing ble det tatt frem et konsept, og prosess-simuleringer indikerte at konseptet var verdt et forsøk. En komplett verktøypakke ble konstruert og produsert, tilpasset en eksisterende hydraulisk presse.

Foto: Raufoss Technology AS Arild Furuseth holder en Multistep bolt, og en ferdig smidd kontrollarm. I bakgrunnen ligger ekstruderte profiler, som brukes i smilinjen dag. (Foto: Raufoss Technology AS)

Praktiske forsøk ble gjennomført i flere omganger, og materialegenskapene til materialet etter Multistep-prosessen var meget gode. Materialutbyttet ser også ut til å være bedre enn dagens ekstruderingsprosess, og produksjonskapasiteten er tilstrekkelig høy til å følge smilinja. Det gjenstår litt arbeid på automatiseringssiden for å kunne kjøre helautomatisk, - dette skal gjennomføres i løpet av 2013.

Bedrift: Raufoss Technology (etabl. 1995)
SkatteFUNN: 2004 – p.t.
Problemstillinger: Ekstrudering – utvikling av en robust og kostnadseffektiv én-stykk ekstruderingsprosess, som kan integreres med en helautomatisert smiprosess for høyvolumproduksjon.
Annen offentlig støtte:

Prosjektet har demonstrert at Multistep ekstrudering av smibolt er mulig, og Raufoss Technology vurderer nå økonomisk om det skal investeres i et komplett nytt produksjonsutstyr på Raufoss.

Publisert: 05.07.2013