Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse

I forbindelse med omlegging av nettsidene til Forskningsrådet, vil det ikke være mulig å opprette nye søknader i perioden 5. april til 15. mai. Allerede opprettede søknader kan likevel sendes inn i den aktuelle perioden og Mitt nettsted fungerer ellers som normalt. Hvis din bedrift planlegger å sende inn en søknad i løpet av april/begynnelsen av mai, må du derfor opprette denne før 5. april.

Forside > Prosjekteksempler > Helse > Helse_ConceptoMed
Helse

Pappskjerm hjelper små pasienter

ConceptoMed har utviklet myShield® mot ubehagelige opplevelser ved legebesøk.

Synet av sår, blod og nåler er ubehagelig for de fleste av oss, og 2 av 3 barn er direkte engstelig for sprøyter. Så mange som 1 av 10 utvikler alvorlig sprøyteskrekk.

Forebygger sprøyteskrekk
– Forebygging av sprøyteskrekk er viktig å ta tak i. Dersom barns angst får lov til å utvikle seg, kan det føre til alvorlig sprøyteskrekk, som i ytterste konsekvens kan medføre at man som voksen vil unngå å oppsøke nødvendig medisinsk behandling.  Dette sier markedssjef i ConceptoMed AS, Merete Fæste Jentoft. Hun sier videre at ConceptoMed har utviklet en smart løsning for å skjerme barn mot ubehagelige opplevelser ved visse typer legebesøk.

myShield® er en pappskjerm som festes på armen til den som skal behandles, for eksempel ved blodprøvetaking, allergitesting og sying, forklarer Fæste Jentoft. Skjermen skjuler synet av sår, blod og nåler, som av mange oppleves som svært ubehagelig. På den siden av skjermen som vender mot barnet, er det morsomme leteoppgaver. Dette skaper distraksjon og tar dermed bort oppmerksomheten fra den medisinske behandlingen som foregår på den andre siden av skjermen.

myShield har vært testet ved et av Englands største barnesykehus, og studien viste at 94 prosent av barna som valgte å bruke myShield® ved blodprøvetaking og 96 prosent av deres foreldre, syntes situasjonen ble bedre. Hjelpemiddelet gjør situasjonen lettere for barnet, og kan på den måten være med på å forebygge sprøyteskrekk. Skjermen kan også være en god hjelp hjemme, ved rensing av skrubbsår og kutt, og fjerning av flis.

For å sikre en mest mulig funksjonell løsning, har hovedutfordringene i utviklingsarbeidet vært design. Her har K8 Industridesign vært en viktig samarbeidspartner. Utprøving på pasienter har vært gjennomført på Great Ormond Street Hospital for Children i London, og hos Fürst Medisinske Laboratorium.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet.)

myShield® skjermer og avleder pasienten under behandlingen. (Illustrasjon: ConceptoMed AS)

Ifølge gründer og daglig leder i ConceptoMed, Christian Mide, har den offentlige støtten fra SkatteFUNN vært spesielt viktig for prosjektets innledende fase der støtten var med på å redusere den økonomiske risikoen for gründerbedriften. myShield er nå i salg i Boots-apoteker og sykehusapoteker over hele landet. Konseptet er patentert i Storbritannia.

ConceptoMed har ytterligere to godkjente prosjekter i SkatteFUNN, som dreier seg om enklere og tryggere bruk av kanyler og bedre kvalitet på sprøyter for å hindre stikkskader (Luer-Jack). Til dette har de også mottatt støtte fra VRI (Virkemidler for regional FoU og innovasjon) i Forskningsrådet.

Les mer og se video om myShield®

Skrevet av:
Eva Elisabeth Haugen / Forskningsrådet
Publisert: 19.04.2016