Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse

I forbindelse med omlegging av nettsidene til Forskningsrådet, vil det ikke være mulig å opprette nye søknader i perioden 5. april til 15. mai. Allerede opprettede søknader kan likevel sendes inn i den aktuelle perioden og Mitt nettsted fungerer ellers som normalt. Hvis din bedrift planlegger å sende inn en søknad i løpet av april/begynnelsen av mai, må du derfor opprette denne før 5. april.

Forside > Prosjekteksempler > Reiseliv og turisme > Reiseliv_Sortlandhotellene
Reiseliv og turisme

Nye opplevelser på Sortland

Kunst, litteratur og kulturarv er Sortland Hotells oppskrift på en blomstrende drift.

Hotellet har allerede etablert seg som et kunst- og litteraturhotell, ved aktivt å knytte konseptutvikling og profilering til to kjente forfattere som hadde forbindelser til Sortland: Knut Hamsun og Lars Saabye Christensen.

- Hamsun bodde mye på det opprinnelige Sortland hotell i tiden 1911/1912, mens han skrev romanen "Den siste glæde", forteller gründer og daglig leder i Sortlandhotellene, Harald Mikal Jacobsen. - I tillegg bodde Lars Saabye Christensen 15 år på Sortland, og mye av hans forfatterskap er knyttet til stedet. Saabye Christensen har donert sitt komplette forfatterskap til oss, og det har vi anvendt til å etablere "Saabyes Bibliotek" – kombinert med restaurant. Kunstneren Nico Widerberg har laget byster av begge forfatterne, disse er sentralt plassert i hotellet.

Konseptutviklingen gikk over tre år, og mottok SkatteFUNN-støtte i perioden. Nordlandsforskning, Nordland fylkeskommune, Kunnskapsparken i Bodø, Innovasjon Norge og Forskningsrådet medvirket til at hotellet fikk SkatteFUNN-godkjenning.

Nytt prosjekt

- Nå tar vi steget videre, og utvikler utendørs opplevelser knyttet til kultur og tradisjon, fortsetter Jacobsen. - "Opplevelseshaven" skal formidle kunnskap og opplevelser fra nordnorsk kulturarv med vekt på fiskerbondens tilværelse og den unike tilpasningen til naturen og fiskeriene.

Nordlandsforskning og Novadis (Norsk forskningssenter for opplevelsesbasert reiseliv ved UiN) vil bidra med FoU-støtte blant annet knyttet til kunnskapsgrunnlag og metodebruk ved utviklingen av konseptet. De vil også bidra med erfaringsoverføring fra VRI-aktiviteter innenfor opplevelsesfeltet, produktutviklingssamarbeid og medarbeiderdrevet innovasjonsprosess i bedriften.

Klyngebedrift

I tillegg til samarbeid med FoU-miljøer, er Sortlandhotellene AS med i reiselivsklyngene Innovative Opplevelser og Lønnsomme Vinteropplevelser. – Deltakelse i klyngene gir oss verdifull kunnskap om turisme, og hvordan nå markedet, avslutter Jacobsen.

(Foto: Sortlandhotellene AS)

Skrevet av:
Eva Elisabeth Haugen/Forskningsrådet
Publisert: 22.05.2015