Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Forside > Prosjekteksempler > Maritim > Maritim Offshore & Trawl Supply
Maritim

Norsk supertau i bergingsaksjon

Offshore & Trawl Supply leverer spesialutstyr til bergingen av cruiseskipet Costa Concordia.

Offshore & Trawl Supply AS (OTS) på Valderøya leverer det 140 millimeter tykke fibertauet Dextron 12 Plus. Fibertauene vil være en viktig del av «parbuckling»-systemet, en metode som er utviklet for å snu kantrede skip. Tauet har samme styrke som en stålwire med samme dimensjon, men har langt lavere egenvekt.

Leveransen til dette prosjektet er den største enkeltordren i OTS sin historie. Selskapet inngår som utstyrsleverandør sammen med en rekke store internasjonale selskaper. Til daglig produserer de spesialtilpassede tau til offshorenæringen.

Det 140 millimeter tykke fibertauet Dextron 12 Plus er like sterkt som en stålwire med samme dimensjon, men mye lettere. (Foto: Offshore & Trawl Supply AS)

OTS lager tauene av fiber fra DSM Dyneema, og er en lisensiert kunde hos denne fiberprodusenten. Hele tilvirkningsprosessen, fra fiber til ferdig tau, utføres på OTS sin fabrikk på Valderøya. Det spesielle med tauene fra OTS, er at de kan leveres med en patentert beskyttelseskappe. Kappen beskytter fibertauet mot for eksempel mekanisk slitasje.

Det var denne patenterte løsningen som var avgjørende for at selskapet sikret seg avtalen, siden skipet ligger kantret inn mot et rev.

Som nisjeleverandør jobber OTS kontinuerlig med å utvikle innovative løsninger i samarbeid med store aktører innenfor offshore-markedet.

Bedrift: Offshore & Trawl Supply AS (etabl. 1995)
SkatteFUNN-godkjenning: 2003 – p.t.
Problemstillinger: Utvikle utstyr til å snu skip som har kantret.
Annen offentlig støtte:

 

Publisert: 05.07.2013