Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse

I forbindelse med omlegging av nettsidene til Forskningsrådet, vil det ikke være mulig å opprette nye søknader i perioden 5. april til 15. mai. Allerede opprettede søknader kan likevel sendes inn i den aktuelle perioden og Mitt nettsted fungerer ellers som normalt. Hvis din bedrift planlegger å sende inn en søknad i løpet av april/begynnelsen av mai, må du derfor opprette denne før 5. april.

Forside > Prosjekteksempler > Skog og tre > Skog og Tre_Kebony
Skog og tre

Miljøvennlig og holdbar forbedring av treverk

Planteavfall gjør nordisk tre like robust som tropiske tresorter.

Kebony AS er godt kjent for sitt miljøvennlige trevirke, som behandles med plantebasert impregnering. Teknologien gir treet materialegenskaper som kan sammenlignes med tropiske tresorter med hensyn til hardhet, bestandighet og tåleevne.

Ønsket om å utvikle en uskadelig modifiseringsmetode for treverk, basert på fornybare forbindelser, var bakgrunnen for etableringen av Wood Polymer Technologies AS i 1996 (omdøpt til Kebony i 2007 ).
- Det har alltid vært et behov for å bedre egenskapene til trevirke for utendørs bruk, men den tradisjonelle impregneringen med kreosot var miljøfarlig og kreftfremkallende, forteller Per Brynildsen, forskningssjef i Kebony. Han sier at de benytter kjemikalier fra planteavfall i sin tremodifiserings-teknologi.

Etterspurt trevirke
Kebony bruker nordisk furu til produkter som selges til Skandinavia, mens de importerer ulike tresorter fra Kroatia, USA, New Zealand og Chile til det øvrige eksportmarkedet. Fersk EU-lovgivning gir begrensninger på import av tropisk tre. Dette vil minske presset på utryddingstruede treslag, og samtidig øke etterspørselen etter Kebonys produkter.

Kebonys trevirke blir benyttet i alt fra båtdekk og terrasser, til storstilte prosjekter som Kragerø SPA & Resort og Farris Bad, og rene design-prosjekter som paviljonggruppen Kreod i London. Både teknologiprosesser og produkter er patentert.

Ros for miljøvennlighet
Kebony har de senere årene mottatt en rekke priser og utmerkelser fra inn- og utland for sitt banebrytende arbeid. CNBC Business (verdensomspennende næringslivsnyhetskanal) har rangert Kebony som en av 50 bedrifter som kan forandre verden, og plassert den som en av Europas 25 mest kreative selskaper. To ganger har de mottatt Glassbjørnen for bærekraftig forbruk og produksjon i kategoriene Innovasjon og Økodesign, og allerede i 2005 fikk de Svanemerket for «Holdbart/bestandig trevirke».

Fersk EU-lovgivning gir begrensninger på import av tropisk tre. Dette vil minske presset på utryddingstruede treslag, og samtidig øke etterspørselen etter Kebonys produkter. (Foto: Kebony AS)

Millionstøtte fra SkatteFUNN
Kebony har siden 2002 mottatt millioner av kroner i form av skattefradrag gjennom SkatteFUNN-ordningen, og midlene kommer godt med i de ressurskrevende forskningsprosjektene.

- Det ligger mange år med tidkrevende og kostbar forskning bak de produktene vi har ute i markedet nå, og som vi opplever en stadig økende etterspørsel etter, sier Brynildsen. FoU-arbeidet gjennomføres i samarbeid med forskningsinstitusjoner både hjemme og utenlands, og inkluderer også design- og arkitekthøyskoler.

Nye utfordringer
En aktuell utfordring som Kebony for tiden arbeider med, er å forstå de kjemiske polymerisasjons-prosessene enda bedre for å utvikle impregnering som kan motstå angrep fra blant annet småkryp i sjøvann. En annen utfordring er å effektivisere og videreutvikle alle ledd i produksjonsprosessen frem til leveringsklart trevirke. Bedriften har to pågående prosjekter i SkatteFUNN der gode løsninger skal klekkes.

Les mer om Kebony og deres produkter på www.kebony.com og på BIAs webside.
Bedrift: Kebony AS (tidligere Wood Polymer Technologies AS, etablert 1996)
SkatteFUNN-godkjenning: 2012 - 2015
Problemstillinger: Videreutvikle kunnskapen om polymerisasjons-prosessene, og videreutvikle og effektivisere produksjons-
prosessene.
Annen offentlig støtte: BIA, Innovasjon Norge, EU.

 

 

 

 

Skrevet av:
Eva Elisabeth Haugen
Publisert: 25.11.2013