Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse

I forbindelse med omlegging av nettsidene til Forskningsrådet, vil det ikke være mulig å opprette nye søknader i perioden 5. april til 15. mai.

Forside > Prosjekteksempler > IKT > IKT_Laterna Vox
IKT

Levende guide i mobiltelefonen uten Internett eller app

LaternaGuide-konseptet sprer informasjon direkte fra boks til mobil.

Laterna Vox AS på Lindesnes har utviklet et konsept for digital formidling, en "LaternaGuide-boks". Konseptet er som et snakkende skilt, en trådløs sone for multimediaformidling, uten behov for app eller Internett.

Når man går langs Sommerfuglstien i Uppsala er det dårlig Internett-dekning, men langs stien er det spesialluker og benker, som tilhører systemet LaternaGuide. Systemet fungerer uten Internett/dekning, og når man kobler seg til via mobilen, vil eksperten Bosse vise seg og fortelle hvor man kan se spesielle sommerfugler. Systemet er gratis for alle, og det løper ingen trafikk-kostnader for brukerne.

Bakgrunnen for prosjektet er at det finnes interesse for formidling og læring med ny
teknologi. Både offentlige og private aktører har behov for å nå besøkende med multimedia
ved attraksjoner, utstillinger og lignende.

Mange andre løsninger på markedet bygger på Internett og apper eller tredjeparter (f.eks
youtube). Det finnes få selvstendige konsepter som er langsiktige, uten høye
vedlikeholdskostnader og som er tilgjengelige for de fleste.

Med LaternaGuide-konseptet spres informasjonen direkte fra boks til telefon, den tar ingen omveier, og bruker dermed lite energi. Informasjonen er html-kodet, responsiv og spilles opp via nettleseren. Smarttelefonen er et redskap som folk har i lomma og den fungerer som en avspiller. Andre plattformer kan også benyttes.

Utfordringene har vært å utvikle et konsept som skal være stabilt og enkelt, til utendørs bruk, uavhengig av nettstrøm eller Internett – og med lav kostnad.

Radiobolaget AB i Sverige har vært en sterk part som ansvarlig for utviklingen av system for
den trådløse teknologien. I utviklingsarbeidet har også eksperter fra AgderNet, Lilliestierna IT, VRI-Agder, UiA (Universitetet i Agder) og Karlstad Universitet bidratt.

SkatteFUNN-støtten ble brukt til å utvikle og teste systemet sammen med kunder i Norge, Sverige og Finland. Prosjektet ble også finansiert av Innovasjon Norge men den største delen av utgiftene sto Laterna Vox og kundene selv for.

Konseptet til Laterna Vox er som et snakkende skilt, en trådløs sone for multimediaformidling, uten behov for app eller Internett. (Foto: Anette Rattfelt / Laterna Vox AS)

Skrevet av:
EVa Elisabeth Haugen / Norges forskningsråd
Publisert: 07.07.2015