Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse

I forbindelse med omlegging av nettsidene til Forskningsrådet, vil det ikke være mulig å opprette nye søknader i perioden 5. april til 15. mai. Allerede opprettede søknader kan likevel sendes inn i den aktuelle perioden og Mitt nettsted fungerer ellers som normalt. Hvis din bedrift planlegger å sende inn en søknad i løpet av april/begynnelsen av mai, må du derfor opprette denne før 5. april.

Forside > Prosjekteksempler > Kraft og energi > Kraft og energi_Kitemill
Kraft og energi

Kitemill i vinden

Flyvende vindmøller drar fordel av sterkere og mer stabil vind i høyere luftlag.

Medgründer Thomas Hårklau er høyt og lavt for tiden, travelt opptatt med dragetesting på Lista.

Kitemill AS benytter drage og vinsj for å generere vindkraft. Dragen flyr med en svak vinkel i en spiralbevegelse mens den trekker ut en line fra en vinsj på bakken, og omdanner på den måten vind til elektrisitet.

Den ideelle høyden er opp til 1500 meter, sier Hårklau. Vinden blir sterkere og mer stabil med høyden.

En prototyp skal snart opp i 400 meters høyde. Den skal for første gang testflys med et autonomt kontrollsystem. Dersom testen lykkes, vil Kitemill være kommet nærmere en løsning for ubemannet drift av en kraftstasjon basert på flyvende vindmøller. Kongsberg Innovasjon er en viktig samarbeidspartner for den lille bedriften fra Voss.

Kitemill har hatt SkatteFUNN-støtte siden 2009, og har også mottatt støtte fra RENERGI og Innovasjon Norge. Hårklau har følgende å si om betydningen av den offentlige støtten: - Slik støtte er et viktig verktøy for å få realisert prosjekter og utløst privat kapital, som er nødvendig i den internasjonale konkurransen. Offentlig støtte er også ofte et krav for å sikre samarbeid med etablerte industrielle aktører.

Kitemill AS er i vinden også i mediene, under de pågående testene. Både forskning.no og tu.no har ferske artikler (august 2014). 

Illustrasjon: Kitemill Kitemills flyvende drage omdanner vind til elektrisitet mens den stiger opp i en spiralbevegelse fra bakkestasjonen. (Illustrasjon: Kitemill)


 

 

 

Skrevet av:
Eva Elisabeth Haugen / Forskningsrådet
Publisert: 18.08.2014