Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse

I forbindelse med omlegging av nettsidene til Forskningsrådet, vil det ikke være mulig å opprette nye søknader i perioden 5. april til 15. mai. Allerede opprettede søknader kan likevel sendes inn i den aktuelle perioden og Mitt nettsted fungerer ellers som normalt. Hvis din bedrift planlegger å sende inn en søknad i løpet av april/begynnelsen av mai, må du derfor opprette denne før 5. april.

Forside > Prosjekteksempler > Helse > Helse_MadeforMovement_WalkX II
Helse

Kan bevege seg med WalkX II

Made for Movement tilbyr produkter som bedrer livskvaliteten til bevegelseshemmede.

- Også personer med funksjonshemninger bør få muligheten til trene i en stående vektbærende posisjon, sier daglig leder i Made for Movement Group AS, Birger Tufte Johansen. - Denne posisjonen gir best stimulans for ledd, muskler, skjelett, lunger, hjerte og tarmfunksjon.

Made for Movement utvikler, produserer og distribuerer individuelt tilpassede treningsapparater for personer som ikke er i stand til å bevege seg ved egen hjelp. Skiens-bedriften er for lengst ute på markedet i USA, Sør-Amerika og Russland med bevegelseshjelpemidler for funksjonshemmede barn og unge.

Det nyutviklede produktet WalkX II har lavere vekt og er mindre i størrelse sammenlignet med konkurrerende produkter i markedet. Det er i tillegg enklere å justere til ulike brukere.

- I arbeidet med WalkX II har blant annet hensynet til effektivitetskrav i helse- og rehabiliteringsinstitusjonene vært viktig, forklarer Tufte Johansen. Treningsapparatet betjenes av bare én medhjelper.
Foto: Made for Movement Group AS Bevegelseshjelpemiddelet WalkX II. (Foto: Made for Movement Group AS)

Videreutvikling
WalkX II er utviklet for personer med en høyde på 100 til 180 cm. Arbeidet med å videreutvikle produktet i et nytt SkatteFUNN-prosjekt er i gang. Et motorisert bevegelseshjelpemiddel til personer over 180 cm er målet denne gangen.

Hovedmålet med prosjektet er å utvikle et hjelpemiddel som gjør det mulig å få voksne personer med neurologiske skader, opp å stå og bli tilført assistert bevegelse på en trygg og brukervennlig måte. Bruksområdet vil være rettet mot institusjoner hvor pasienten er i en tidlig rehabiliterings-fase, men også til bruk i dagliglivet hvor opprettholdelse av funksjon og selvstendighet er målet.

I utviklingsarbeidet skal det samarbeides tett med både brukere og ergo- fysioterapeuter. Blant annet må en kravspesifikasjon for hva som må være justerbart på apparatet, og hva som må være enkelt å justere, utarbeides.

Andre utfordringer er å designe tekniske løsninger som tilfredsstiller de behovene det er for enkelthet i produktet, samtidig med at tekniske løsninger og konstruksjonen er i overensstemmelse med regulatoriske myndigheters krav i EU, USA, Russland og de viktigste asiatiske landene. Totalkostnadene for det ferdige produktet må det også tas hensyn til.

Prosjektet forventes å være i mål våren 2015.

- Ved hjelp av SkatteFUNN har vi fått kapital til raskere å virkeliggjøre ideer. Vi har også fått et større nettverk av samarbeidspartnere som vi har hatt nytte av utenfor FoU-aktivitetene, avslutter Tufte Johansen.

Skrevet av:
Eva Elisabeth Haugen / Forskningsrådet
Publisert: 03.04.2014