Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse

I forbindelse med omlegging av nettsidene til Forskningsrådet, vil det ikke være mulig å opprette nye søknader i perioden 5. april til 15. mai. Allerede opprettede søknader kan likevel sendes inn i den aktuelle perioden og Mitt nettsted fungerer ellers som normalt. Hvis din bedrift planlegger å sende inn en søknad i løpet av april/begynnelsen av mai, må du derfor opprette denne før 5. april.

Forside > Prosjekteksempler > Marin og sjømat > MarinOgSjømat_HalvorsTradisjonsfisk
Marin og sjømat

Innovative produkter av tradisjonelle råvarer

Gryteklare råvarer av klippfisk og tørrfisk fra Halvors Tradisjonsfisk.

Tromsøbedriften Halvors Tradisjonsfisk AS har benyttet SkatteFUNN i en årrekke, og har mottatt i underkant av 1 millioner kroner i samlet skattefradrag.

- Den økonomiske støtten betydde spesielt mye for meg i oppstartsfasen, sier Halvor Hansen, grunnleggeren av Halvors Tradisjonsfisk AS.

Halvors' konsept er innovative produkter basert på tradisjonelle norske råvarer. Prosjektene handler om lutefisk, og foredling av klippfisk og tørrfisk. Alle er svært vellykkede, og er ute på både norske og utenlandske markeder. Blant annet er Italia et viktig eksportland.

Mye av utviklingsarbeidet har vært knyttet til forhold rundt utvannet fisk – holdbarhet, oppbevaring, og å effektivisere emballering og pakking o.l.

Gryteklare råvarer
Hansen vet at det kundene ønsker seg, er gryteklare råvarer - og det får de. Blant hans produkter finner vi lutefiskfilet, ferdig utvannet tørrfisk og klippfisk av torsk, klippfisk til grill, og klippfisk av sei for det norske restaurantmarkedet. Utvannet tørrfisk selges både i Norge og utlandet. Italia er et særlig viktig marked utenfor Norge. De kjøper tørrfisk, klippfisk av torsk og klippfisk til grill.

Forbrukerne ønsker gryteklar tørrfisk. Her starter produksjonen. (Foto: Halvors Tradisjonsfisk AS) Design er viktig i produktutviklingen
Halvors Tradisjonsfisk mottok Merket for God Design i kategorien Emballasjedesign i 2009.

Emballasje er så mye mer enn innpakning av et produkt, mener Hansen.
Han sier det er stor konkurranse om oppmerksomheten i fiskedisken, og at det derfor betyr mye hvordan varen blir fremstilt rent visuelt. Baksiden av pakken kan benyttes til råd om bruk og behandling av varen, og oppskrifter på matretter. Emballasjen blir dermed bedriftens kommunikasjonskanal ut til kundene.

- Design utgjør et vesentlig element i produktutviklingen, og denne designprisen var et viktig kvalitetsstempel for oss, sier Hansen fornøyd. Utviklingen av den prisbelønnede emballasjen ble gjennomført i samarbeid med Tank Design Tromsø AS.

I tillegg til Merket for God Design, har Halvors Tradisjonsfisk mottatt en rekke priser og utmerkelser, senest i år – som vinner av Arktisk Verdiskaping 2013 med Halvors Tørrfiskstrimler. Produktet hadde toppscore på samtlige konkurransekriterier: Smak, konsistens, utseende, innovasjon, produksjonsprosess og presentasjon.

Skriv SkatteFUNN-søknaden selv
- Jeg fikk tidlig råd av Innovasjon Norge om at det av kvalitetsmessige hensyn var best å skrive SkatteFUNN-søknadene selv, sier Hansen. - Jeg vil si at det faktisk er avgjørende å skrive selv. I tillegg til å ha kontroll på alt vedrørende prosjektet fra start til slutt, vil du gjennom søknadsprosessen få et bedre blikk for det du holder på med, og hjelp til å tenke systematisk omkring forsknings- og utviklingsarbeid. Bedriftens revisor kan også være en god hjelp. Det er helt unødvendig å la utenforstående gjøre dette viktige arbeidet, og til og med betale dyrt for det, avslutter Hansen.

Fra 2002 til i dag har bedriften gått fra én til åtte ansatte. Hansen har lagt ned en betydelig egeninnsats i prosjektene, og den offentlige støtten har i det store og hele kommet fra SkatteFUNN. 

Bedrift: Halvors Tradisjonsfisk AS (etablert 2000)
SkatteFUNN-godkjenning: 2002 - 2010
Problemstillinger: Videreforedling av klippfist og tørrfisk til gryteklare råvarer
Annen offentlig støtte: Innovasjon Norge
                                                                                

 

 

                                                                                                                                           
 

 

 

 

 

Publisert: 15.11.2013