Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse

I forbindelse med omlegging av nettsidene til Forskningsrådet, vil det ikke være mulig å opprette nye søknader i perioden 5. april til 15. mai. Allerede opprettede søknader kan likevel sendes inn i den aktuelle perioden og Mitt nettsted fungerer ellers som normalt. Hvis din bedrift planlegger å sende inn en søknad i løpet av april/begynnelsen av mai, må du derfor opprette denne før 5. april.

Forside > Prosjekteksempler > IKT > IKT_IDEX ASA
IKT

IDEX ASA med glassklar innovasjon

Glassteknologi som gir brukervennlig og pålitelig fingeravtrykksgjenkjenning på smarttelefoner.

IDEX ASA er et norsk børsnotert selskap som utvikler og tilbyr fingeravtrykksteknologi og -produkter. Selskapets visjon er å levere trygg, sikker og brukervennlig fingeravtrykksgjenkjenning til massemarkedet.

IDEX har de siste årene utviklet fingeravtrykksteknologi for biometriske kort, og etter at Apple gjorde seg gjeldende på markedet i 2012, opplevede selskapet sterkt økende etterspørsel etter denne teknologien fra mobiltelefonleverandører. Selskapet har det siste året tredoblet sin størrelse, innhentet ny kapital og etablerte nye partnerskap og kundeforhold. I tillegg gjennomførte IDEX gjennomgripende endringer i sine aktiviteter, og fokuserer nå det meste av sin forskning og utvikling på fingeravtrykksteknologi for mobilmarkedet.

Hovedmålet med SkatteFUNN-prosjektet til IDEX gikk derfor ut på å utvikle fingeravtrykksteknologi, -produkter og programvare til mobil kommunikasjon og mobiltelefoner.

Krevende marked
Mobilmarkedet er meget krevende både når det gjelder pålitelighet, ytelse og ikke minst prisnivå. For å tilpasse produktene markedskravet om avansert overflatebehandling både av kosmetiske grunner, slitestyrke og pålitelighet, måtte den eksisterende sensorteknologien raffineres og videreutvikles.

IDEX ASA samarbeidet tett med kunder og partnere i markedet for å teste nye konsepter som areal-sensor og sensor-i-glass. Spesielt innen integrasjon i glass er det store utfordringer både innenfor mikroteknologi, produksjon og sammenstilling.

Løsningen på utfordringene ble å tilpasse teknologiplattformen til miniatyriserte fingeravtrykksløsninger for volumapplikasjoner. Neste skritt for å øke brukervennligheten vil være å utvikle andre og nye sensorkonfigurasjoner, som små arealsensorer der brukeren ikke trenger å bevege fingeren.

IDEX ASA Den ultimate løsningen
IDEX ser for seg at den "ultimate løsningen" vil være å integrere fingeravtrykksleseren som en del av cover-glasset i håndsettet. I løpet av prosjektet etablerte IDEX prosessorteknologi for slike sensorer. Den første teknologidemonstratoren ble mottatt med stor interesse på Mobile World Congress (MWC) i Barcelona i februar i år.

Sammen med internasjonale partnere har IDEX utviklet teknologi for en miniatyrisert fingeravtrykksmodul, og programvare og algoritmer spesielt tilpasset Androidoperativsystemet. Prototyper for en slik modul ble ferdigstilt som en del av SkatteFUNN-prosjektet.

Foto: IDEX ASA/Julie C. Krøvel

 

Skrevet av:
Martine Helen Svanevik / Forskningsrådet
Publisert: 15.05.2014