Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse

I forbindelse med omlegging av nettsidene til Forskningsrådet, vil det ikke være mulig å opprette nye søknader i perioden 5. april til 15. mai. Allerede opprettede søknader kan likevel sendes inn i den aktuelle perioden og Mitt nettsted fungerer ellers som normalt. Hvis din bedrift planlegger å sende inn en søknad i løpet av april/begynnelsen av mai, må du derfor opprette denne før 5. april.

Forside > Prosjekteksempler > Petroleum/Olje og gass > Petroleum, olje og gass GeoBøye
Petroleum/Olje og gass

GeoBøye til seismisk aktivitet

Tre bedrifter har sammen utviklet en ny halebøye.

Halebøyer brukes i enden av streamere som blir slept etter fartøyer som skyter seismikk. Streamerne kan være opptil 12 km lange og ha en bredde mellom ytre streamere på 4 km. Halebøyene blir brukt til å markere endene på streamerne, og de har posisjoneringssystemer om bord som gir seismikkfartøyet kontinuerlig opplysninger om nøyaktig posisjon. Næringen har behov for bøyer med flere innebygde funksjoner slik at en type bøye kan brukes i alle operasjoner.

Hovedoppgaven var å bygge en mast som lå høyt i sjøen under produksjon, men som var beskyttet under inndragning og lagring om bord i seismikkfartøyet. Utfordringene ble løst ved å lage en nedfellbar mast som automatisk legger seg ned når bøya blir løftet opp av vannet.

I løpet av ett år ble tre ulike varianter av halebøyer designet, bygd og testet. Det ble samtidig innsendt patentsøknader på 4 ulike funksjoner som ble utviklet og bygd inn i bøyene. Foto: Geopol AS (Foto: Geopol AS)

En annen oppgave var å lage et slepefeste som sikret at bøya uten endring av oppsettet kunne brukes i store fartsområde fra 0 til 8 knop og ved varierende tyngdebelastning fra streamerne uten at bøya ble ustabil. Dette ble løst ved å lage et glidende slepefeste som endrer slepepunktet på bøya automatisk avhengig av fart og vestbelastning.

GeoBøye har vært gjennom sjøtesting under full produksjon på et seismikkfartøy utenfor Sør-Afrika. Kun små endringer gjenstår før den endelige produksjonsutgaven er klar til salg.

Bedrifter: Geopol AS (etabl. 2011), Preplast Industrier AS (etabl. 2006), Fupe Systems AS (etabl. 2009)
Problemstilling: Den maritime næringens behov for en halebøye med flere innebygde funksjoner – til bruk i alle typer operasjoner.
Samarbeidsprosjekt: I et samarbeidsprosjekt i SkatteFUNN kan flere deltakende bedrifter sende søknad, og få skattefradrag for sine respektive utviklingsaktiviteter i prosjektet. 

I dette ettårige prosjektet har samarbeidspartnere vist at et SkatteFUNN-prosjekt med en tidsramme og delfinansiering til hvert enkelt selskap som deltar i prosjektet, kan være en god katalysator for å få et prosjekt i gang og få det effektivt gjennomført. Uten støtte fra SkatteFUNN og samarbeid mellom bedriftene, ville et prosjekt i denne størrelsen og med slike resultater tatt flere år å gjennomføre.

Publisert: 05.07.2013