Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse

I forbindelse med omlegging av nettsidene til Forskningsrådet, vil det ikke være mulig å opprette nye søknader i perioden 5. april til 15. mai. Allerede opprettede søknader kan likevel sendes inn i den aktuelle perioden og Mitt nettsted fungerer ellers som normalt. Hvis din bedrift planlegger å sende inn en søknad i løpet av april/begynnelsen av mai, må du derfor opprette denne før 5. april.

Kultur og underholdning

Gamle drakter blir til nye bunader

Husfliden Aust-Agder AS fikk SkatteFUNN-godkjenning til å lage nye bunader basert på gamle drakttradisjoner.

Ramse-drakten som ble utviklet i Aust-Agder kommer fra en nyere tidsepoke enn de vanlige folkedraktene i landet. Den er enklere og har spor av nyrokokko, timeglassfasong og et smalt liv.

Drakten er en kopi av et antrekk som 14 år gamle Signe Ramse skulle ha på seg da hun ble konfirmert. Signe døde av tuberkulose i 1897, like før konfirmasjonen, og fikk aldri brukt plaggene. På den tiden brant man klærne til de som døde, så det er et lykketreff at Signes drakt ble bevart.

Ved hjelp av stoffrester og et fotografi av Signe, har Husfliden i Arendal jobbet fram en drakt som er identisk med Signes. Det viste seg å være krevende.

Vanskelig å finne riktig materialer

Det er ikke bare å gå i en stoffbutikk og kjøpte materialer til nye folkedrakter. Både materialene og metodene som ble brukt til farging og veving på 1800-tallet er annerledes enn i dag, så alt fra tråder til knapper og ullstoffer måtte studeres nøye og lages på nytt. Husfliden har dokumentert prosessen og materialene slik at de sikrer lik produksjon framover.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Daglig leder Berit Lindahl fra Husfliden Aust-Agder AS i ny rekonstruert bunad fra Ramse i Tovdal. Et resultat av SkatteFUNN-prosjektet. (Foto: Hugo Lande)

Gamle drakter på moderne kropper

Det er ikke bare materialene som er annerledes, kroppene våre har også endret seg på 120 år. Siden 1875 er både kostholdet og kunnskapen om det, blitt mye bedre. Også bedrede sanitære forhold har gjort sitt til at vi er høyere og friskere nå enn før. Menn har gjennomgått en høydeøkning på ti centimeter fra 1900 til 2007, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Det finnes dessverre ikke informasjon nok til å sammenligne økning i høyde for kvinner i tilsvarende periode, men at Signe var kortvokst og tynn, synes på klærne hennes. Å oversette en skreddersydd drakt fra 1897 til et moderne menneske krever mer enn å øke alle mål med ti centimeter. Husfliden måtte sammenligne andre drakter fra samme periode, se på bilder og jobbe systematisk for å finne et snitt som passer våre kropper på riktig måte, samtidig som det beholdt stilen fra slutten av 1800-tallet.

- Gjennom SkatteFUNN-prosjektet har vi gjennomført en opplæring innenfor mønsterutvikling, rekonstruksjon og drakthistorie fra sent 1800-tallet. Det har resultert i en ny drakt fra Ramse i Tovdal som et nytt tilskudd til Aust-Agders drakt- og bunadshistorie, sier daglig leder i Husfliden Aust-Agder, Berit Lindahl.

De gode historiene

Nå som drakten er ferdig utviklet, jobber Husfliden med å finne måter og anvende teknikker for å kunne fortelle historien rundt drakten, og vise verdien av kulturarven fra regionen.

- Vi er nå inne i den tredje fasen som går på tjenesteinnovasjonen – å utvikle oss og våre ansatte som historiefortellere og formidlingskompetanse - med utgangspunkt i dette produktet. Målet er å bygge kundes opplevelse av kvalitet og ekthet, og tilhørende betalingsvilje. Dette er for oss et viktig strategisk arbeid for å videreutvikle oss, vårt renommé og posisjon som ledende innenfor kulturarvfeltet, sier styreleder Signe Sollien Haugå.

Publisert: 28.08.2015