Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse

I forbindelse med omlegging av nettsidene til Forskningsrådet, vil det ikke være mulig å opprette nye søknader i perioden 5. april til 15. mai. Allerede opprettede søknader kan likevel sendes inn i den aktuelle perioden og Mitt nettsted fungerer ellers som normalt. Hvis din bedrift planlegger å sende inn en søknad i løpet av april/begynnelsen av mai, må du derfor opprette denne før 5. april.

Forside > Prosjekteksempler > Maritim > Maritim_Brødrene Aa
Maritim

"Fjordbris" er kostnadseffektiv og miljøvennlig

Brødrene Aa har utviklet en ekstremt lettdrevet katamaran i karbonfiber.

Den nyutviklede modellen Fjordbris er basert på skroglinjer fra Paradis Nautica AS. Skroget er 37 meter langt og designet for minimal motstand og best mulige sjøegenskaper i hastighetsområdet 25-35 knop med 180-250 passasjerer. Katamaranen er dimensjonert for bygging i karbonsandwich for å oppnå lavest mulig lettskipsvekt.

- Lav skipsvekt er en forutsetning for å oppnå god driftsøkonomi og lave miljøutslipp, sier administrerende direktør og prosjektansvarlig i Brødrene Aa AS, Tor Øyvin Aa. - Å bygge i karbon fremfor aluminium gir en stor vektreduksjon, og dermed også et lavere forbruk av drivstoff, forklarer han. Det senker driftskostnadene, og sparer miljøet samtidig.

Faglige medspillere i utviklingsarbeidet
Viktige fagmiljøer i tillegg til Paradis Nautica har vært FiReCo, Marintek, Sintef Raufoss og Marcontrol. Disse har bidratt med spisskompetanse på feltene skrogdesign, material-optimalisering, produksjonsrasjonalisering og elektronikkutrustning i utviklingen av Fjordbris. Rederiet Norled testet det ferdige produktet og fant blant annet at drivstoff-forbruket ved 35 knop var enda lavere enn man forventet under kontrahering av fartøyet.

Katamaranen Fjordbris er lett, kostnadseffektiv og miljøvennlig. (Foto: Tor Arne Aasen/Brødrene Aa AS)

Med Fjordbris regner Brødrene Aa med økt konkurransekraft nasjonalt og internasjonalt, som igjen kan sikre arbeidsplasser og lønnsomhet. Bedriften har økt fra 40 ansatte i 2002 til 118 i 2014, som er en tredobling av staben.

Bedriften har hatt 18 godkjente SkatteFUNN-prosjekter siden SkatteFUNN-ordningen ble etablert i 2002. Det siste prosjektet i rekken har godkjenning ut 2014 og dreier seg om utvikling av et bevegelsesdempende system for skjærende katamaranskrog.

- Vi har skrevet alle søknadene selv, sier Tor Øyvin Aa. Ifølge ham har dette vært den enkleste løsningen for bedriften. Hele veien har de oppnådd skattefradrag i samsvar med forventningene, anslagsvis 7,5 millioner kroner totalt.

– SkatteFUNN-midlene har betydd at vi kan drive et offensivt utviklingsarbeid, avslutter Aa.
 

Skrevet av:
Eva Elisabeth Haugen / Forskningsrådet
Publisert: 07.04.2014