Forside > Prosjekteksempler > Jordbruk og mat > Jordbruk og mat Sunnmøre Kjøtt
Jordbruk og mat

Fenalår fra Sunnmøre Kjøtt

Fenalåret har fått Mattilsynets merke Beskyttet Geografisk Betegnelse.

Sunnmøre Kjøtt AS er av den oppfatningen at norsk lamme- og sauekjøtt er en lite utnyttet ressurs, som hovedsakelig brukes i lavprisprodukter i en kort periode av året. Tilgjengeligheten til råvarene er så god at nisjeprodukter bør kunne utvikles i større deler av året.

Med støtte fra SkatteFUNN har bedriften hatt mulighet til å teste ut ulike metoder for å bearbeide disse råvarene til et godt produkt.

Sunnmøre Kjøtt forventer å kunne oppnå en lønnsom nisjeproduksjon, samtidig som råvareleverandørene (sauebøndene), vil kunne oppnå en høyere innsalgspris enn ellers. Foto: Knut Dirk van der Wel (Foto: Knut Dirk van der Wel)

I utviklingen av fenalåret har bedriften tatt i bruk gamle foredlingsmetoder, og kombinert dem med nye teknologier, prosesser og rutiner. De største utfordringene har vært å oppnå riktig saltholdighet og modningsgrad i kjøttet, hvor temperatur og luftfuktighet spiller en avgjørende rolle.

Det vellykkede resultatet knyttes også til følgende suksessfaktorer:

  • Valg av råvare (Høgfjellslam)
  • Sesong-uavhengig slakting (ikke bare om høsten)
  • Markedsrettet produktutvikling (storhusholdninger, hoteller, restauranter, catering, mathaller)

Hovedsamarbeidspartneren ved FoU-aktivitetene og prosjektgjennomføring har vært SINTEF.

Bedriftens systematiske arbeid har blant annet vært belønnet med sølvmedalje i NM i kjøtt i 2012.

Bedrift: Sunnmøre Kjøtt AS (etablert 2010)
SkatteFUNN-godkjenning: 2010 – 2013
Problemstillinger: Bruk av gamle metoder for bearbeiding av råvarer, kombinert med nye teknologier – riktig saltholdighet og modningsgrad i kjøttet.
Annen offentlig støtte:

 

Publisert: 05.07.2013