Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse

I forbindelse med omlegging av nettsidene til Forskningsrådet, vil det ikke være mulig å opprette nye søknader i perioden 5. april til 15. mai. Allerede opprettede søknader kan likevel sendes inn i den aktuelle perioden og Mitt nettsted fungerer ellers som normalt. Hvis din bedrift planlegger å sende inn en søknad i løpet av april/begynnelsen av mai, må du derfor opprette denne før 5. april.

Forside > Prosjekteksempler > Skog og tre > SkogOgTre_Vepak
Skog og tre

Exit for slitne armer og verkende rygger

Vepak V1 automatiserer og mangedobler kapasiteten i vedproduksjonen.

Den unge Trondheims-bedriften Vepak AS har utviklet Vepak V1 – Pakkemaskin for fyringsved.

Ideen om vedpakkemaskinen stammer fra gründer og daglig leder i Vepak AS, Ole Jansen Holtet og medgründer Jørgen Møinichens egne erfaringer som vedoperatører.

- For hånd rekker vi å pakke cirka 30 sekker i timen, sier Holtet. Til sammenligning kan maskinen pakke 150 sekker i timen, som gir en enorm tidsbesparelse, i tillegg til at den har stor helsemessig effekt for de som arbeider med veden.

En høyst uvanlig container
Man kan så vidt skimte at vedpakkemaskinen i utgangspunktet ligner en vanlig åpen container. Den er til det ugjenkjennelige påbygget en anselig mengde tilleggsutstyr; åtte meter med transportbånd i beste berg og dalbane-stil, en to meter lang rensemaskin, et vertikalt kammer for stabling av vedkubbene, fotpedal som åpner bunnen i kammeret når kubbene skal ned i sekken og samtidig spenner opp et landingsbrett under sekken som tar av for tyngden når kubbene i løpet av et kort sekund braser ned i sekken.

Pakkekamrene bygges i fire forskjellige størrelser, og maskinen kan således betjene kunder med ulike preferanser og behov når det gjelder lengde og volum på kubbene og emballasjen. Kamrene har rask av- og påmontering på maskinen.

Rammen til Vepak V1 er forsynt med gaffel-lommer som gjør den enkel å flytte lokalt eller løfte av og på en tilhenger.

Prosessen kort fortalt
Ferdig kuttede og kløyvde vedkubber tippes opp i containeren, direkte fra en vedkuttermaskin, eller fra en traktorgrabb. Et transportbånd starter i bunnen av containeren og trekker vedkubbene oppover og langs kanten av containeren. Kubbene blir ført gjennom en rensemaskin der materiale med diameter mindre enn 4,5 cm faller mellom platene og ned i en egen beholder under.

Kubbene føres videre på et nytt bånd frem til en smalere overgang med plass til kun én kubbe i bredden.  Det er forberedelsen til nedslipp i det vertikalt stilte pakkekammeret. Åpningen både på toppen og i bunnen av kammeret er v-formet, noe som gir sirlig stabling og pakking av kubbene. Pakkekammeret har for sikkerhets skyld en frontdør som kan åpnes dersom en vedkubbe skulle legge seg feil eller komme på høykant og må legges til rette av maskinoperatøren. De fylte sekkene løftes unna mens kammeret får nytt påfyll ovenfra. Under kammeret monteres en ny tom sekk.

Testing i Norge og Sverige
To maskiner er utplassert hos vedprodusenter i henholdsvis Göteborg og Trøgstad.  Tilbakemeldinger fra produsentene fører til fortløpende justeringer og videreutvikling av teknologien.

Utviklingsarbeidet har vært gjennomført med bistand fra ulike fagmiljøer og samarbeidspartnere: NTNU, Trondheim Tekniske Fagskole, Riiser gård og Brudbergets Jordprodukter AB.

Noe utviklingsarbeid gjenstår fremdeles; - enkelte styringssystemer og tekniske løsninger for maskinen skal justeres – blant annet den delen av transportbåndet hvor vedkubbene innordnes i "gåsegang" etter hverandre.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet.)

Vepak V1 Pakkemaskin for fyringsved automatiserer produksjonsprosessen fra kubbe til ferdig fylt sekk. (Foto: Vepak AS)

Patentert
Vepak har fått innvilget patent i England for teknologien knyttet til sortering og orientering av avlange legemer, for eksempel vedkubber, i lengderetning og butt-i-butt, og for metoden for å skape avstand mellom kubbene ved å øke hastigheten på renseren fra kubbene kommer inn på renseren til de er ute av den igjen.

Et annet patent er innvilget for stablingen av kubbene i det vertikale pakkekammeret og hvordan de slippes fra kammeret og ned i sekken ved bruk av v-formede fall-lemmer i toppen og bunnen av kammet.

I tillegg til godkjenning fra SkatteFUNN, har Vepak AS mottatt kr. 500 000 fra Skogbrukets verdiskapingsfond.  Fra Innovasjon Norge har de mottatt etablererstipend, IFU-godkjenning og mentorstøtte.

Håper på helautomatisering og industrialisering
- Det tunge og tidkrevende manuelle arbeidet knyttet til vedproduksjon, innehar to opplagte flaskehalser i arbeidsflyten, sier Holtet. Den ene er knyttet til pakking av vedkubber i sekker, som nå er eliminert med vår automatiske pakkemaskin. Automatiseringen sparer inn mange arbeidstimer per dag, i tillegg til å skåne armer og rygg hos vedoperatørene.

Den andre flaskehalsen er manuell løfting av de fylte sekkene opp på paller og stabling for bort-transportering. Vi håper å få automatisert denne operasjonen også, - og da vil produksjonsprosessen være helautomatisk, fra stokk til vedsekk på pall. Da kan vi for alvor snakke om industrialisering av vedproduksjonen. Det blir vår neste SkatteFUNN-søknad, avslutter han.

Pakkekamrene til Vepak V1 er tilpasset ulike størrelser på vedkubbene og emballasjen, og er enkle å montere av og på maskinen. (Foto: Vepak AS)

Skrevet av:
Eva Elisabeth Haugen / Forskningsrådet
Publisert: 12.07.2016