Godkjenning, hva nå?
En godkjenning gjennom SkatteFUNN gir bedriften rett til å kreve skattefradrag for utgifter til FoU-aktiviteter i prosjektet. Godkjenningen medfører også noen plikter. Vi gir deg oversikt over hva som kreves av bedriften etter en godkjenning.
Utgifter til aktiviteter i det godkjente prosjektet rapporteres inn til Skatteetaten i skattemeldingen. Utbetaling kommer gjennom skatteoppgjøret. Enten som en reduksjon i skatt, eller som en utbetaling for bedrifter som ikke er i skatteposisjon.
Du som prosjekteier må selv sende fradragskrav til skattemyndighetene. Benytt Skatteetatens skjema RF-1053 Fradrag i skatt for forskning og utvikling. En statsautorisert eller registrert revisor må attestere på skjemaet før det kan leveres som vedlegg til skattemeldingen for det aktuelle inntektsåret. Kravet om revisorattestasjon gjelder uavhengig av om bedriften er revisjonspliktig eller ikke.
Bedriftens plikter etter godkjenning
- Føre løpende prosjektregnskap.
- Føre løpende timelister som dokumenterer hvor mange timer bedriftens ansatte har brukt i prosjektet. FoU-medarbeider og prosjektansvarlig signerer timelistene løpende, og minst hvert kvartal.
- Sende inn års/sluttrapport innen 1. mars.
- Holde Forskningsrådet løpende orientert om endring av kontaktperson eller daglig leder i bedriften, organisasjonsnummer og andre store endringer i prosjektets innhold.
- Rapportere utgiftene som skal fradragsføres via skattemeldingen ved å bruke Skatteetatens eletroniske skjema RF-1053.
Prosjektregnskap og RF-skjema må godkjennes av en statsautorisert eller registrert revisor.
Godkjente prosjekter skal sende inn års- eller sluttrapport innen 1. mars
Det er viktig at Forskningsrådets informasjon om prosjektet er oppdatert og riktig.
Godkjente prosjekter plikter å føre løpende prosjektbudsjett, adskilt fra bedriftens øvrige driftsbudsjett.
Forskerpool er en ordning som kobler bedrifter og deres forskningsbehov med relevante forskere. Nå kan bedrifter med godkjente IKT-prosjekter søke.
Mitt nettsted
På Mitt nettsted finnes all relevant informasjon om prosjektet. For å kunne sende inn en søknad må du først opprette en bruker. Mitt nettsted er også stedet du sender inn års/sluttrapport og redigerer påbegynte søknader. Svarbrev etter behandling av søknaden blir publisert her.
På Mitt nettsted kan du selv overføre rollen som søker til ny person. Den du overfører rollen til, må først opprette en egen bruker. Det er kun den som sitter med søkerrollen som har tilgang til å sende inn års-og sluttrapport.