Hvordan søke SkatteFUNN?
Veilederen under hjelper deg med planlegging av prosjektet og utforming av søknaden.
Prosess - fra planlegging til utbetaling
Idé eller behov for løsning
Innhent informasjon om SkatteFUNN
Utforme prosjektplan
Sende søknad
Mottar godkjenning
Føre prosjektregnskap underveis
Fylle ut rapport til Forskningsrådet
Bedrift mottar bekreftelse på mottatt rapport
Levere revisorattestert skjema med skattemeldingen (RF-1053)
Utbetaling eller reduksjon i skatt via skatteoppgjøret
Før du søker
Vi anbefaler å undersøke om enten bedriften eller prosjektet faller utenfor ordningen, før du søker.
Under finner du krav til søkerbedriften og prosjektet, som må være oppfylt for å kunne få en godkjenning i SkatteFUNN.
Hvis et eller flere av kravene ikke er oppfylt vil du mest sannsynlig ikke få utbytte av en godkjenning av prosjektet.
Bedriften må være skattepliktig til Norge for å bruke SkatteFUNN. Det er ikke krav til at bedriften må være i skatteposisjon.
Dersom bedriften går med overskudd kommer støtten i form av en skattereduksjon over skatteoppgjøret. Om bedriften går med underskudd kommer støtten som en utbetaling over skatteoppgjøret.
Dersom søkerbedriften ikke er skattepliktig anbefaler vi å ikke søke.
Vær oppmerksom på at ulønnet arbeidsinnsats ikke gir grunnlag for fradrag. Enkeltpersonforetak og andre foretak som ikke har ansatte, kan ikke føre lønnskostnader som grunnlag for skattefradrag. Det vil si at prosjektarbeid som utføres av personer med tilknytning til bedriften men uten å ha et ansettelsesforhold og dokumenterbar avtalt lønn, regnes som ulønnet arbeidsinnsats.
Utbyttet av å søke SkatteFUNN vil derfor være begrenset for enkeltpersonsforetak.
Bedrifter som er eldre enn tre år og har tapt over halvparten av egenkapitalen, vil falle inn under definisjonen Foretak i vanskeligheter.
Søknad fra en slik bedrift vil ikke bli vurdert og kan dermed ikke få en godkjenning i SkatteFUNN.
Søkere skal i søknadskjemaet avgi egenerklæring om at de ikke oppfyller kriteriene for å være i vanskeligheter.
Her kan du lese mer om Foretak i vanskeligheter.
Alminnelig bedriftsorientert produktutvikling uten forskningspreg anses ikke som forsknings- og utviklingsprosjekt, og kan dermed ikke godkjennes som en del av et SkatteFUNN-prosjekt. Eksempler på aktiviteter som ikke regnes som forsknings- og utviklingsprosjekt:
- aktivitet med karakter av løpende drift. Dette omfatter rutinemessige eller regelmessige endringer av varer, tjenester, produksjonslinjer, produksjonsprosesser, eksisterende tjenester eller annen pågående aktivitet. Dette gjelder selv om slike endringer kan innebære forbedringer
- modifikasjon og endring av bedriftens varer, tjenester eller produksjonsprosesser, når dette ikke fordrer utvikling av ny kunnskap eller nye ferdigheter eller bruk av eksisterende kunnskap på nye måter
- organisasjonsutvikling, opplæring eller kompetansetiltak
- kunde- eller markedsundersøkelser
- installasjon eller tilpasning av innkjøpt produksjonsutstyr
- kunstnerisk, musikalsk, filmatisk, litterær eller lignende aktivitet
- aktivitet som består i å lage anlegg for produksjon
erverv, oppføring eller utbedring av fast eiendom, kjøretøy, skip eller fly - kartlegging av og leting etter mineralske forekomster, naturressurser eller lignende, med mindre det dreier seg om å utvikle nye eller forbedrede metoder og teknikker
- kontingenter, eller andeler til finansiering av fellesforskning der hvor dette ikke er knyttet til gjennomføring av et konkret samarbeidsprosjekt hvor bedriften er aktivt involvert
- kontroll, kvalitetssikring og validering av løpende produksjon og levering av varer og tjenester
Det er mulig å kombinere SkatteFUNN med andre støtteordninger.
Vær oppmerksom på at det er begrensninger for hvor stor andel støtte et FoU-prosjekt kan motta fra det offentlige. Dersom størrelsen på støtten overskrider tillatt andel, kan støtten fra SkatteFUNN enten avkortes eller faller helt bort. Du kan lese mer om hvordan dette beregnes for den enkelte bedrift her.Det har betydning hvilken rekkefølge du søker de forskjellige støtteordningene. Vi anbefaler å søke tilskudd fra andre støtteordninger først, og eventuelt SkatteFUNN senere. Les mer om hvorfor her.
Noen prosjekter har begrensede utgifter, selv om de kvalifiserer til en godkjenning.
Alle bedrifter som krever skattefradrag i SkatteFUNN-ordningen må ha revisorattestasjon på Skatteetatens RF-1053-skjema, som vedlegges skattemeldingen. Det vil si at revisor attesterer kostnadene og bekrefter opplysningene om offentlig støtte. Dette gjelder uavhengig av om skattyter er revisjonspliktig eller ikke.
Dere bør derfor på forhånd vite at utgift til revisor ikke overstiger støtten dere kan forvente å hente ut gjennom en godkjenning i SkatteFUNN.
Kriteriene som prosjektet vurderes etter
Før du søker må du gjøre en vurdering av om prosjektet møter kriteriene for en godkjenning i SkatteFUNN. Alle kriteriene listet opp nedenfor må være møtt.
Det er viktig at søknaden beskriver prosjektet i tilstrekkelig detalj. Både delmål, aktiviteter og ny kunnskap som skal skapes gjennom prosjektet, må være grundig beskrevet slik at Forskningsrådet er i stand til å vurdere søknadens innhold.
Forskningsrådets vurdering av søknaden er basert på skattelovens definisjon av hva som er FoU.
Innebærer prosjektet utviklingen av noe som er nytt i bransjen dere jobber i, eller en forbedring som gjør at den vil oppleves nytt for de som skal bruke den?
I søknaden må dere skrive om hva som er nytt ved varen, tjenesten eller produksjonsprosessen dere ønsker å utvikle eller forbedre, sett mot eksisterende løsninger. Beskriv dagens løsninger og hvordan det vil skille seg fra det dere skal utvikle. Produktet som helhet trenger ikke å være nytt. Det er nok at deler av det er nytt eller forbedret, slik at det i praksis representerer noe nytt.
Et SkatteFUNN-prosjekt må ha et mål som er tydelig beskrevet. Målet må være utformet slik at det i etterkant vil være mulig å gi et svar på om, eller i hvilken grad målet er oppnådd.
Dersom det gjennom søknaden ikke er mulig å identifisere et klart og etterprøvbart mål, vil vi ikke kunne gi en godkjenning.
Søknaden skal bare beskrive selve FoU-prosjektet. Det vil si den delen av utviklingsløpet som krever systematisk FoU-arbeid for å gi nødvendig og ny innsikt, og verdiskaping for bedriften.
Det er viktig at søknaden sendes inn av den bedriften som sitter med risiko, eierskap og utgifter i prosjektet.
Dersom søkerbedriften er en del av et konsern, er det viktig å være oppmerksom på at riktig enhet i konsernet står som søker.
I prosjekter der flere bedrifter skal samarbeide mot samme hovedmål i, må hver bedrift sende egen søknad. I slike tilfeller er det viktig at det skilles tydelig mellom hvilke delmål og aktiviteter hver bedrift skal gjennomføre.
Prosjektet må være nyttig for bedriften. Det betyr at kunnskap og ferdigheter som prosjektet skal gi, må være direkte knyttet til utvikling av en ny vare, tjeneste eller produksjonsprosess av verdi for bedriften.
Alminnelig bedriftsorientert produktutvikling uten forskningspreg omfattes ikke av SkatteFUNN-ordningen. Søknaden skal bare beskrive selve FoU-prosjektet, det vil si den delen av utviklingsløpet som krever systematisk FoU-arbeid for å gi nødvendig og ny innsikt, og verdiskaping for bedriften. Forbedringsarbeid er en løpende oppgave for de fleste bedrifter, men det er bare FoU-prosjekter som kan støttes i SkatteFUNN.
Dersom prosjektet ikke er tilstrekkelig konkretisert, slik at Forskningsrådet vanskelig kan vurdere prosjektmålet og avgrensning mot drift, kan det ikke gis en godkjenning gjennom SkatteFUNN.
Et FoU-prosjekt vil som oftest innebære at "noe" er ukjent og bedriften må finne ut hvordan det skal løses ved hjelp av systematisk arbeid.
Et nyttig kontrollspørsmål kan være; Er det problemstillinger i prosjektet som verken dere eller andre fagfolk i bransjen vet svaret på, og som dere skal bruke forskning eller utvikling for å finne ut av?
For å kvalifisere som et FoU-prosjekt er det ikke nok at dette ikke er kjent for bedriften, det kan heller ikke være kjent kunnskap for fagpersoner på feltet generelt.
Det er forskjell på prosjektutfordringer og FoU-utfordringer. For eksempel vil manglende kapasitet i bedriften, at det er juridiske utfordringer som gjør noe vanskelig, eller at det er lite kapasitet på maskiner etc. være prosjektutfordringer som ikke kvalifiserer til godkjenning i SkatteFUNN.
I søknadskjemaet må FoU-utfordringene beskrives for hvert delmål. Dere kan ved behov også utdype under feltet Utdyping av FoU-innhold i søknadskjemaet.
Hvilke FoU-utfordringer som finnes i prosjektet, henger sammen med den nye kunnskapen dere forventer å sitte igjen med når prosjektet er ferdig. Hva vet dere ikke i dag? Hvordan skal dere jobbe for å finne det ut? Hvilken kunnskap forventer dere å innhente?
Søknadstips: I søknaden er det viktig at dere får frem og beskriver hva som er problemene og hvordan dere vil jobbe for å løse dem – altså det som skjer FØR prosjektet er ferdig og produktet forhåpentligvis oppfyller potensialet dere forventer.
Søknadsprosessen
Hvordan definere og formulere et prosjekt? Hva ligger i de ulike kriteriene for godkjenning? Informasjonen under hjelper deg gjennom søknadsprosessen.
Utforme søknaden selv eller kjøpe konsulenthjelp?
Utforme søknaden selvKANVAS - Prosjektkanvas er et verktøy med spørsmål som hjelper deg å avklare om du har et FoU-prosjekt. Verktøyet er ikke utarbeidet med tanke på SkatteFUNN spesielt, men for utforming og planlegging av FOU-prosjekter generelt.
Gå til KanvasHvilken type veiledning kan Forskingsrådet gi?
- Forskningsrådets fagrådgivere kan svare på spørsmål og gi veiledning underveis i søknadsprosessen.
- Noen søknader blir returnert til bedriften for revidering. Det kan være fordi Forskningsrådet vurderer prosjektet til å kunne inneholde FoU, men at det i første omgang er for vagt beskrevet. Søknad kommer da i retur med en veiledende tekst som sier noe om hva som bør endres.
- Vi hjelper selvfølgelig også med generelle og tekniske spørsmål.
- Vi kan ikke gjøre en forhåndsvurdering av skriftlig utkast til søknad og klage.
Forskningsrådets vurdering av søknaden er basert på skattelovens definisjon av FoU. Det betyr at prosjektet må
- dreie seg om utvikling av nye eller bedre varer, tjenester eller produksjonsprosesser
- ha som mål å fremskaffe ny kunnskap eller nye ferdigheter
- være til nytte for bedriften
- være målrettet og avgrenset
Søketips - Søk tidlig!
Å søke tidlig på året har mange fordeler:
- Saksbehandlerne har bedre veiledningsmuligheter første halvdel av året, og saksbehandlingstiden er kortere. Tidlig innsendt søknad gir dessuten tidlig avklaring rundt finansiering.
- Garantifristen er 1. september. Søknader innsendt etter denne datoen er ikke garantert behandling innen nyttår og kan risikere å miste retten til å få vurdering av året søknaden ble sendt.
Eksempler på bedrifter som har fått støtte
I søknaden er det viktig at dere får frem og beskriver hva som er problemene og hvordan dere vil jobbe for å løse dem – altså det som skjer FØR prosjektet er ferdig og produktet forhåpentligvis oppfyller potensialet dere forventer.